maandag 29 juli 2013

De Brabantse Biesbosch

De eerste dag van de zomervakantie ben ik met Gerard Roest gaan fotograferen in de Brabantse Biesbosch. Vroeg weggegaan want hoe later je gaat, des te meer je mist. En natuurlijk in het achterhoofd: het vroege licht is geweldig bij het nemen van foto's. 

Reebok
Even over de sluis bij Werkendam zagen we twee reeën door het veld rennen.  Ik kon er een paar leuke foto's van maken hoewel dat in een snel tempo moest gebeuren. Tijd voor het statief is er niet bij, gewoon scherpstellen en nemen. 1/640 ging in dit geval goed uit de hand.

Kluut
Een kluut heb ik enkele jaren terug voor het laatst gezien in Noord-Holland. Daarom was het extra leuk om deze mooie vogel dichter bij huis te "ontmoeten". Zoals hieronder te zien is kon tussen de halmen door een foto nemen. 


Gelukkig was ik op pad met een kenner anders had ik de onderstaande vogel betiteld als mus. Deze kneu deed zich te goed en wachtte even op mij. Ik moest ook deze van een flinke afstand nemen maar door voldoende licht kon dat goed. 

Kneu
Een redelijk apart gezicht: een tak van een Es in de knop, eind juli. Deze tak was aan een paal bevestigd en hing boven het water. Op deze tak krioelde het van de huis- en oeverzwaluwen. Toch heb ik voor een detail gekozen. We konden de auto dichtbij deze plek rijden en fotograferen. Deze foto is genomen met 1/1600 sec. en een diafragma van 5.6. Toen we eenmaal goed op dreef waren verstoorde een kraai wreed ons genieten. De zwaluwen verdwenen in een paar seconden en de kraai nam hun plek in. 


Tijdens het nuttigen van een boterham ben ik een naar een vennetje gelopen waar een flinke boomstam over het water hing. Ik hoorde er wat geritsel en bleef stil staan. Een mooie hermelijn (of wezel?) kwam te voorschijn. Het standpunt was niet ideaal, ik moest meer door de knieën. Aan de foto is te zien dat er nog een halmpje in de weg zat maar het resultaat is niet onverdienstelijk. Lager kon ik helaas niet komen. Ook deze foto moest snel genomen worden, deze beesten wachten normaliter niet op een fotograaf die allerlei standpunten wil innemen. 


Aanvankelijk wilden we de dag afsluiten met lepelaars maar dat liep anders. Geen lepelaar gezien, maar wel veel libellen. Ik heb de 150-500 lens verwisseld voor de 55-250 lens. Inmiddels liep de temperatuur op naar de 33 graden Celsius. Door de warmte zetten de Libellen hun achterlijf richting de zon om min mogelijk zon op te vangen. Een bijzonder gezicht. De graanhalmen zorgen bij deze foto voor de lichte achtergrond. 1/500 sec en diafragma van 9.0 Dankzij de goede adviezen van Gerard Roest in de onderstaande foto het uiteindelijke resultaat. 


2 opmerkingen:

  1. Leuk om de foto's weer eens te bekijken! De foto van het ree is mijn favoriet!

    BeantwoordenVerwijderen