zondag 21 oktober 2012

Nachtfotografie Rotterdam

Deze week heb ik voor het eerst kennis gemaakt met nachtfotografie. Deze tak van foto's nemen was voor mij onbekend maar stond nog steeds op mijn lijstje. Deze avond ben ik met mijn oud-PABO docent en fotograaf  Jan Verburg op pad geweest. Het leuke is dat je elkaar van dienst kunt zijn en elkaar kunt opscherpen. Hieronder enkele resultaten.

Eén van de eerste nachtfoto's, natuurlijk met de Euromast ;-)

In het begin een zoektocht: goed gebruik van Live view, welk licht beinvloedt de foto, handmatige instelling gebruiken, sluitertijd enz. Ik heb gewerkt met een 18 -55mm lens, eenvoudiger kan het niet. De foto hierboven is genomen met een sluitertijd van 30 seconden en een diafragma F8.


Je komt voor leuke verassingen te staan. Een bepaald effect laat zich vaak niet raden: waar komen al die effecten vandaan? Iedere keer weer een verrassing hoe de foto op het scherm komt. Het scherpstellen in het donker was wel erg wennen. Belangrijk is wel dat je weet hoe de camera werkt.

SS Rotterdam
Bij de foto hierboven heb ik bewust een laag standpunt gekozen, dat gaf m.i. wel een mooi effect. De sluitertijd is hier 13 seconden en diafragma F6.3. De belichting heb ik op de lucht genomen en dat geeft een mooi effect. Als ik belichtte op een object werd de lucht erg vlak.


Le signe
Indrukwekkend om deze brug vanuit dit standpunt te nemen. Met de camera een spel van licht en donker. Acht sec en F6.3 zorgde voor dit effect. Later heb ik de foto iets donkerder gemaakt zodat dit het uiteindelijke resultaat werd.


...en als slotstuk De Erasmusbrug met de Euromast. Alles bij elkaar een mooie ervaring.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten