zondag 18 augustus 2013

Straatfotografie

Straatfotografie is voor mij een redelijk onbekend gebied. Een kleine ervaring heb ik in Parijs met een kleine cybershot. Met fotograaf Jan Verburg heb ik e.e.a. uitgeprobeerd in Dordrecht. Ook het bekijken van een DVD van Zoom.nl heeft mij uitgedaagd om daar wat mee te doen. Een vakantie leent zich daar goed voor. 

Markant Muzikant
Met deze oude baas had ik een leuk gesprek. Een oud-marktkoopman die nu op deze manier de kost verdient. Toen ik hem vroeg of ik wat foto's van hem mocht maken reageerde hij welwillend. De achtergrond was weinig boeiend, (er stonden een paar auto's) dus ik moest flink zoeken om storende zaken buiten beeld te houden. 


De bovenstaande foto plaatste ik in kleur op Footo.nl Een van de reacties die ik kreeg was om zwart-wit te maken. Dat geeft inderdaad een bijzonder resultaat. De muzikant lijkt (nog) ouder, de rimpels komen sterker in beeld.  

"Best duur"
Straatfotografie heeft iets spannends. vraag je toestemming om een foto te maken? De kans dat de spontaniteit weg is ligt wel voor de hand. anderzijds is het een openbaar gebied waar foto's gemaakt mogen worden. De foto hier boven heb ik uit de heup genomen. De dame in kwestie lijkt goed na te denken over de prijs.


Alledaagse dingen fotograferen is ook leuk. Al lopend zie je talloze details zoals deze schaaltjes. 

"Hoe zit dit eigenlijk?"
De gezichtsuitdrukking van de verkoopster hierboven krijg je m.i. niet op de plaat nadat toestemming is gevraagd. Dat heb ik dan ook maar niet gedaan.:-) Op de foto hieronder lijkt en klant te wachten op een visje. De vitrine is op het eerste gezicht helemaal leeg en geen verkoper te zien. ;-) 

"De vis moet nog gevangen worden"
Een regenachtige dag in Groningen. Een heupfoto op mijn niveau komt meestal  nogal scheef uit de verf. Toch dacht ik dat het op deze foto niet zo erg is. Ik vond het wel wat hebben. 

Regen in Groningen
In de Martinikerk van Groningen  hebben we genoten va een expositie van Henk Helmantel. Ook andere bezoekers genoten daarvan. Een impressiefoto. Een lange sluitertijd en daar wat mee "gespeeld".

Bewondering voor Helmantel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten